El Pla del Penedès és un municipi ubicat en al bell mig del Penedès, on la natura i el treball de l’home es donen la mà. Els que hi vivim apreciem d’una manera molt especial alguns dels racons del municipi i els volem compartir amb tots vosaltres:

Actualment al municipi hi convivim una població de poc mes de 1.200 habitants. Excepte d’alguns petits tallers, no hi ha parc industrial, salvat dels cellers d’elaboració de vins i caves, per tant, és un territori eminentment agrícola en el que predomina el cultiu de la vinya. L’activitat agroalimentària escassament dona ocupació 10% de la població activa, pel que la majoria te el treball a la indústria i activitats de serveis en municipis de la comarca.

El conreu de la vinya marca la idiosincràsia del municipi. De fet, un 63% del terreny del Pla està dedicat a aquest conreu i hi ha una desena de cellers que es dediquen a l’elaboració del vi i el cava. Les varietats blanques predominen clarament per sobre les negres i pràcticament la meitat de la producció, un 45%, és de Macabeu, seguit de molt a prop, un 32%, del Xarel·lo. Amb tot, també hi ha cultiu de Parellada, un 5%, i Chardonnay, un 3,7%. Quant a les varietats negres, n’hi ha molta menys producció, però al Pla també hi trobem ceps de Merlot, Cabernet Sauvignon i Ull llebre, entre altres.

El que avui es el municipi del Pla del Penedès es va segregar del castell termenat de Lavid l’any 1843. Fins el 1850  l’Ajuntament “Constitucional” no va actuar amb total independència jurisdiccional. La voluntat especialment dels terratinents de segregar-se Lavid, ve ja del segle XVIII, en que desprès de fortes pressions dels fidels del Pla, van passar de ser sufragaria de la parròquia de Lavid a tenir terme parroquial i rector propi.

I és que la seva excel·lent situació, al centre de la comarca, converteix el Pla en un magnífic punt de sortida i arribada de la gran quantitat de rutes, a peu, en bicicleta o a cavall, que es poden fer per aquests paratges de vinyes, emmarcats per l’omnipresència de la serralada de Montserrat. Des de passejades familiars entre boscos i ceps fins a recrear els camins que ja feien els romans fa més de 2.000 resseguint la Via Augusta. .

3d3620_3542a2468e504fffb7a3fb6ca403645d

Punts d’interès

La Font de l’Esteve, l’església del s.XI, La Creu, el Centre Agrícol, Cal Fontanals, Can Berguedanes, La Sala, La Granja, Cal Saumell, El Pujolet, l’Aguilera, Can Respall de Renardes, Cal Cerdà de Palou, Bonavista, Les Tarumbes i Les Parellades, són alguns dels punts d’interès del municipi.

Coneixèr-los!

13

Enoturisme

El municipi del Pla del Penedès està rodejat de vinyes, el cultiu per excel·lència de la nostra terra. Si visites el Penedès, la parada en algun celler és indispensable. Al nostre poble comptem amb elaboradors de prestigi i amb una llarga experiència en el sector, als quals us convidem a conèixer.

Visitar un celler!

FOTO:MANÉ ESPINOSA.TOM Y LESLIE LAIRD-McCONNELL,DE SEATTLE, REALIZAN UN RECORRIDO EN BICICLETA POR LAS CAVAS DEL PENEDES

senderisme i cicloturisme

Els camins planers i la ubicació, ha permès que el nostre poble sigui un punt important d’inici i final de rutes de senderisme pel Penedès. Coneix el Pla i comença una maravellosa jornada de senderisme o passeig en bicicleta que t’endinsarà entre les vinyes i la comarca del Penedès.

Descobrir les rutes!

3d3620_d53364e6735b48bb889e1c40c7f24a3a

gastronomia

Cuina tradicional i de qualitat, així es descriu el tipus de gastronomia penedesenca. La principal especialitat són les aus, d’aquí la popular Fira del Gall que es celebra cada mes de desembre a la capital de l’Alt Penedès. Com no podia ser d’una altra manera, la gastronomia sempre està minuscionament maridada amb vins i caves de la terra.

Tasta-la al Pla!

3d3620_8a0bee9ea30b41069cb12d4506a51a58

allotjaments

El Pla del Penedès també compta amb allotjaments rurals de qualitat que ajuden a que la visita a la nostra comarca sigui encara més inoblidable. Tranquil·litat, natura i tracte familiar, proper i discret, algunes de les qualitats que trobaràs en els nostres allotjaments. Troba un lloc on relaxar-te,  gaudir amb amics o de la família.

Reserva la teva estada!

1-enoturisme_penedes

el penedès

Situada a 30 minuts de Barcelona i Tarragona, la comarca de l’Alt Penedès ofereix un entorn paisatgístic únic i singular, caracteritzat per les seves interminables vinyes, esquitxades per masies, elements patrimonials únics i múltiples cellers i caves que han conferit un reconeixement internacional a aquesta zona. Com el Penedès, no hi ha res!

Viu el Penedès!